Got de vidre romà de la segona meitat del segle IV, trobat a Colònia

EL VIDRE

ORIGEN
La seva composició és, bàsicament la sorra, el sílex, un dels elements més abundants de la Terra.

HISTORIA
Es perd en l’origen del temps, totes les civilitzacions conegudes fins avui l’utilitzaven, però, a diferència de nosaltres, com a element d ‘orfebrería o decoració, no com a element transmissor de la llum.

UTILITAT DEL VIDRE AL LLARG DELS ANYS
Tant la cultura etrusca com la egípcia, l’utilitzaven per a petits recipients destinats a ungüent i perfums; i també, colorejat, com a element de collarets i polseres.
Es a la baixa edat mitjana que s’extén el seu ús en res vidrieres emplomades, visibles encara avui dia formant obres d’art que dónen llum i vida a infinitat d’esglèsies de tota mida.

VIDRE O PLASTIC ?
El vidre és d’origen mineral, i els plàstics, derivats del petroli, d’origen orgànic. A part consideracion econòmiques, el vidre resisteix millor els raig UV solars, en tant que els plàstics es degraden ràpidament, i es ratllen amb facilitat.
El punt de fusió també és molt diferent, a tenir en compte si hi ha algún punt de calor (il·luminació, etc…).

SOSTENIBILITAT
El vidre és recicable quasibé indefinidament. Vol dir que, ben classificat, es pot fer servir per a altres usos,  una vegada rere altre.
En un món preocupat per la manca de recursos i el malbaratament, és un tema molt important.

APLICACIONS
Tantes com poguem imaginar, i més.
Desde les finestres de les naus espacials, als visors dels submarins, dels rellotges de polsera al telescopi HUBBLE que viatja al’origen de l’Univers. El vidre està a molts llocs a part de les finestres de casa nostre.
Hi ha un vidre per a cada a plicació, i en surten de noves continuament: la cuina vitroceràmica, les bombetes, les plaques fotovoltàiques, etc…
No tots els vidres són iguals, alguns d’ells porten incorporats circuits elèctrics, altres s’intercalen amb plàstic: com és el cas dels vidres laminats dels cotxes, entre d’altres.
De la sencilla idea de donar llum i protegir de la intempèrie, avui donem llum però també podem protegir dels nocius UV solars, reflexar l’energia calorífica del Sol i aïllar l’interior.